Lavt stoffskifte er en av de mest under-diagnoserte sykdommer og tilstander vi har. Mange mennesker lider i flere år med forskjellige symptomer som er relatert til dårlig funksjon i skjoldbruskjertelen, uten å få den hjelpen de trenger.

Langt flere kvinner enn menn får tilstanden lavt stoffskifte. Enkelte rapporter sier så langt som mellom 5 og 8 ganger flere kvinner som menn (1). De samme rapportene foreslår at opp til 60% av de med problemer med skjoldbruskkjertelen ikke var klar over tilstanden.

Her er 7 av hoved symptomene som man ser tilknyttet lavt stoffskifte:

1. Uforklarlig oppgang i vekt

Mange mennesker merker at de begynner å gå opp i vekt, selv om de ikke har gjort større endringer i kosthold eller aktivitetsnivå. Ofte observerer (de observante) leger kvinner som spiser en sunn diett og som trener regelmessig, men som allikevel går opp i vekt. Skjoldbruskkjertelen kontrollerer det som kalles "metabolsk nivå" i cellene våre. Når man ikke får nok stoffskiftehormoner inn i cellene, så senker cellene aktiviteten, og vi brenner færre kalorier og lagrer mer fett.

Når pattedyr går i hi vil skjoldbruskkjertelen produsere mindre hormoner, noe som senker metabolismen, slik at de kan overleve under inntak av ingen næringsstoffer. Når vi er syke mister vi ofte apetitten og skjoldbruskkjertelen minimerer produksjonen, slik at vi kan hvile og bli friske.

På samme måte, med sykdom i kjertelen som forårsaker mindre eller ingen produksjon av stoffskiftehormoner så vil kroppen få signaler om at den må hvile for å bli frisk. I vårt samfunn, når man har uforklarlig vektøkning, så blir vi bedt om å trene mer. Dette er ofte ett veldig dårlig råd og kan gjøre at skjoldbruskkjertel funksjonen blir enda verre.

2. Konstant utmattet og trøtt

Hvis man føler seg utmattet gjennom en dag, så kan dette være et klassisk tegn på underaktiv skjoldbruskkjertel. Dette er et naturlig tegn på at kroppen gir oss det vi trenger, for å senke farten og hvile. Om man føler konstant utmattelse, er det viktig at man lytter til kroppen før vi kjører videre inn i ett hormonelt kaos.

Skjoldbruskkjertel hormonene driver celle aktiviteten og fyrer opp energi nivåene våre. Det finnes delikate veier mellom binyrene våre, kontroll senteret for hormoner i hjernen (piturary gland og hypothalamus) og skjoldbruskkjertelen. Når man får en overdreven aktivitet av stresshormoner som produseres i binyrene, så kan dette lede til en lavere aktivitet i skjoldbruskkjertelen som kan resultere i utmattelse og trøtthet.


3. Muskelsmerter

Mange mennesker med en under aktiv skjoldbruskkjertel erfarer såre og smertefulle muskler i kroppen. De har ofte blitt feil diagnosert med fibromyalgi eller kronisk smerte tilstand og vil ofte se en kraftig reduksjon i smertenivåene når skjoldbruskkjertel hormonene kommer på riktig nivå og er balanserte.

Medisinsk litteratur diskuterer kronisk, generalisert smerte assosiert med lavt stoffskifte i store deler av kroppen, inkludert ankler, bein, håndledd, rygg, nakke, armer og skuldre (2). Dette blir ofte verre når man er i kaldt vær og ofte kommer det sammen med krampe, nummenhet og prikking.

Det er estimert at 80% av alle tilstander i skjoldbruskkjertelen er av autoimun karater (3). Når vi har en autoimun reaksjon på ett område, så kan kroppen ofte utvikle autoimun reaksjon til andre områder. Dette inkluderer muskler (skealth) rundt nerver eller ledd, noe som vil resultere i smerte om stort nok område blir skadet.

3. Problemer med å bli gravid og under menstruasjon

Kvinner som har problemer under menstruasjon og som har problemer med å bli gravide bør vurdere om hypotyreoidisme (eller lavt stoffskifte) er årsaken. En under aktiv skjoldbruskkjertel er lenket med 3 større problemer med menstruasjon (4).

Dette inkluderer:

Tidlig menstruasjon:

Dette kalles også "precocious" pubertet og involverer at jenter ofte får menstruasjon før de er 10 år gamle.


Kraftige blødninger:

Dette kalles "menorrhagia" og involverer at kvinner og unge jenter har menstruasjons perioder som er mye kraftigere enn normalt.

Ofte menstruasjon, eller lengre enn normalt:

Mange kvinner med lavt stoffskifte vil merke at perioden mellom hver menstruasjon blir kortere eller at menstruasjons perioden blir lengre. Når skjoldbruskkjertelen ikke jobber like godt lenger så tror kroppen at det er viktig å forbli i "hibernation" og at miljøet på utsiden ikke er trygt nok til å produsere barn. Her er hvordan dette påvirker muligheten til å bli gravid:

Høye nivåer av Prolactin:

Prolactin er ett hormon som blir produsert og sent ut av 'anterior pituitary gland' som tillater melkeproduksjonen å sette i gang etter fødsel. Høye nivåer av prolactine er med på å redusere fertiliteten i kvinner, som er med på at kvinner er mye mindre produktive / fertile når de produserer melk.

'Anterior pituitary gland' er også hvor TSH (Thyroidea Stimulerende Hormon) blir produsert og sent ut og om hypothalamus føler at det er lavt nivå av skjoldbruskkjertel hormoner eller aktivitet i kjertelen, så vil den sende ut mer TSH, noe som igjen vil påvirke 'anterior pituitary' og ofte lede til høyere nivå av prolactine nivåer, som ett resultatat av aktivtet i piturary gland (5).

'Anovulatory' Cycler: Veldig høyt nivå av prolactin vil også resultere i noe som kalles 'anovulatory' cycler. Dette er hvor man ikke ovulerer egg, noe som gjør at gravidiet blir umulig. Mange kvinner med lavt stoffskifte ovulerer ikke.

Luteal Phase Irregulariteter: Høyt prolactin kan forårsake redusert produksjon av progresteron. Dette vil resultere i en svakere livmorhals som vil gi dårligere miljø for overlevelse for ett embryo. Dette kan resultere i at menstruasjons periodene kommer veldig raskt etter ovulering, og mer oftere, men kortere mens perioder kan forekomme.

Andre Hormon Problemer: Noen andre problemer som kan oppstå med lavt stoffskifte er østrogen dominans og lave nivåer av 'sex hormone binding globulin' (SHBG), begge vil påvirke vanlige re-produktive muligheter (6).

MenstrualCycle

5. Tørr, flassende hud og hår som splitter lett

Hormonene fra skjoldbruskkjertelen er viktig for produksjonen av 'sebum' i 'sebaceous' kjertlene i huden. 'Sebum' er oljen som er viktig for frisk hud og hår. Med dårlig produskjon av 'sebum', vil man ofte utvikle tørr og flasset hud, samt flass (7).

Huden kan også bli veldig kald, tørr og blek når man har lavt stoffskifte. Tørrhet kan bli så dårlig at man ikke kan se svette, og håndflaten og sålene på føttene blir tykke og tørre, en tilstand som heter 'keratoderma'.

Hårtap kan bli diffust og stort, noe som involverer hele hodebunnen isteden for enkelte områder. Ofte er dette pga autoimunt angrep på andre hår folikler. Siden 80% av stoffskifte tilstandene er autoimune av natur, så er dette en vanlig mekanisme ved lavt stoffskifte.

I tillegg så er stoffskifte hormoner viktig for vekst og utvikling av hår folikler og uten riktige nivåer med stoffskifte hormoner så kan håret bli veldig tørt og splittes lett(8).

6. Høye kolesterol nivåer

En av de største årsakene for høyt LDL kolesterol nivå er resultat av lav produksjon av stoffskifte hormoner. Uheldigvis, de fleste leger kjører forenklede blodprøver (lipider), de ser det høye kolesterolet og behandler dette med statiner (tabletter) som aldri vil tillate å behandle den faktiske årsaken – skjoldbruskkjertelen. Statiner depleterer CoQ10 i mitochondria, noe som vil forverre tilstanden i skjoldbruskkjertelen (9).

Stoffskifte hormoner er en nøkkelressurs i produksjonen av kolesterol. Lav skjoldbruskkjertel funksjon vil lede til økt kolesterol produksjon av kroppen (10). Kroppen realiserer ikke hvor mye LDL blir produsert, fordi den ikke har en reseptor som kan lese den godt nok.

For mye LDL kolesterol vil forlate kroppen via galle, men individer med lavt stoffskifte har en dårlig gallefunksjon. Kolesterole-komponentet i gallen blir tatt opp i tarmene og eliminert i avføringen. Forstoppelse er ett veldig vanlig tegn på lavt stoffskifte og dårlig bruk av galle i kroppen spiller en viktig rolle her.

En studie i 'Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism' demonstrerte at høyt TSH nivå uten reduksjon av T3 kan til og med øke LDL kolesterolet (11).

7. Dårlig konsentrasjon og hukommelse

Skjoldbruskkjertel hormoner spiller en meget viktig rolle i hjerne funksjon. Hjernen er saturert med stoffskifte hormon mottakere som spiller en rolle i produksjon av viktige neurotransmittere som dopamin, acetylcholine og serotonin. Lave dopamin nivåer kan lede til dårlig konsentrasjon, mens lavt nivå av serotonin kan gi tegn på depresjon og insomnia (vanskeligheter med å sove).

Ett av de klassiske symptomene på lavt stoffskifte er depresjon (12). Mange leger diagnoserer og behandler depresjon, uten å vurdere skjoldbruskkjertelen og eventuelle problemer. Andre vil merke at de sliter med å sove, og vil få medisiner for dette, uten at skjoldbruskkjertelen blir vurdert.

Det er sterke lenker i litteraturen mellom lavt stoffskifte og demens. Lavt stoffskifte forårsaker lave nivåer av acetylcholine, noe som leder til glemsel og veldig ofte forstoppelse. Korrigerer man årsaken til en ubalanse i skjoldbruskkjertelen kan man også adressere disse problemene.

Konklusjon:

Problemer med skjoldbruskkjertelen og produksjon av stoffskiftehormoner kan være hjørnestener til mange problemer med helsen. Om man erfarer noen av de beskrevne problemene så er det viktig å få sjekket skjoldbruskkjertelen.

De fleste leger ser på noen få områder - TSH, T4 og T3. Dette er ikke nok data for å vurdere ett problem med skjoldbruskkjertelen.

Dr Jocker anbefaler å se på Fritt T4 og Fritt T3, da økt østrogen eller testosteron kan påvirke de frie nivåene av disse hormonene som kan forårsake dårlig utnyttelse av T3 i cellene.

Siden 80% av tilstander med lavt stoffskifte er forårsaket av autoimun tilstand, så må man alltid se på anti-stoffene i blodet. Spesielt må man se på thyroid peroxidase (TPO) ig thyroglobulin (TG) antistoffer for å vurdere autoiumun aktivitet som angriper skjoldbruskkjertelen.

Til slutt, så bør man også vurdere revers T3 (rT3) som er en inaktiv form av T3 som blokkerer stoffskiftehormon aktivitet. rT3 øker når binyrene sliter (binyre-tretthet), som en måte for kroppen å senke metabolismen, slik at kroppen kan bli frisk.

Blodprøvene som Dr Jocker kaller for "Total Thyroid Report" som ser på alle mulige faktorer som er nøkkel data for stoffskiftet, sammen med Vitamin D, C-reaktiv protein, homocystein, fullstendig oversikt over blodceller og metabolsk panel.

http://drjockers.com/total-thyroid-report/

Sources For This Article Include:

 1. Prevalence of thyroid disease, thyroid dysfunction and thyroid peroxidase antibodies in a large, unselected population. The Health Study of Nord Trùndelag (PDF)
 2. Kiran HS, Sudharshana Murthy KA, Aparna AN. A young lady with swelling and stiffness of calf muscles. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2011;15(2):130-131
 3. Prummel MF, Strieder T, Wiersinga WM. The environment and autoimmune thyroid diseases. Eur J Endocrinol. 2004 May;150(5):605-18. PMID:15132715
 4. Koutras DA. Disturbances of menstruation in thyroid disease. Ann N Y Acad Sci. 1997 Jun 17;816:280-4. PMID: 9238278
 5. Bahar A, Akha O, Kashi Z, Vesgari Z. Hyperprolactinemia in association with subclinical hypothyroidism . Caspian Journal of Internal Medicine. 2011;2(2):229-233.
 6. Santin AP, Furlanetto TW. Role of Estrogen in Thyroid Function and Growth Regulation. Journal of Thyroid Research. 2011(2011)875125.
 7. Goolamali SK, Evered D, Shuster S. Thyroid disease and sebaceous function. British Medical Journal. 1976;1(6007):432-433.
 8. Vincent M, Yogiraj K. A Descriptive Study of Alopecia Patterns and their Relation to Thyroid Dysfunction. International Journal of Trichology. 2013;5(1):57-60.
 9. Deichmann R, Lavie C, Andrews S. Coenzyme Q10 and Statin-Induced Mitochondrial Dysfunction. The Ochsner Journal. 2010;10(1):16-21.
 10. Shin DJ, Osborne TF. Thyroid hormone regulation and cholesterol metabolism are connected through Sterol Regulatory Element-Binding Protein-2 (SREBP-2). J Biol Chem. 2003 Sep 5;278(36):34114-8. PMID:12829694
 11. Wang F, Tan Y, Wang C, Zhang X, Zhao Y, Song X, Zhang B, Guan Q, Xu J, Zhang J, Zhang D, Lin H, Yu C, Zhao J. Thyroid-stimulating hormone levels within the reference range are associated with serum lipid profiles independent of thyroid hormones. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Aug;97(8):2724-31. PMID: 22730515
 12. Hage MP, Azar ST. The Link between Thyroid Function and Depression. Journal of Thyroid Research. 2012(2012)590648.
Denne artikkelen er kopiert fra Dr Jocker og oversatt til Norsk. Noen medisinske ord og uttrykk er fremdeles på engelsk.
http://drjockers.com/7-signs-of-an-underactive-thy...