Jod

Tilskudd av jod når man er på stoffskiftehormoner?

Det stilles ofte spørsmål om jod og mangel på jod.

Hvis man er på stoffskiftemedisiner så er det sjelden behov for å ta ekstra tilskudd av jod! Det er allerede jod i stoffskiftemedisinene som skrives ut på resept. Faktisk, så består hormonet T4 av 4 jod atomer, T3 av 3 jod atomoer, T2 av 2, T1 av ett jod atom.

Testing av mangel på jod?

Hvis det mistenkes at man har lavt stoffskifte og man ved blodprøver ikke har antistoffer, så er det å anbefale å få testet om man kan ha mangel på jod.

Ved mangel, så er det normalt å tilføre jod enten via kost eller tilskudd.

Tyrosin

En aminosyre

Tyrosin er en av 22 kjente aminosyrer. Aminosyrer bidrar som byggeblokker i proteiner. Tyrosin er en ikke-essensiell aminosyre, som betyr at kroppen skal kunne produsere den selv.

Tyrosin er en forløper til hormonene T4 og T3 i forhold til stoffskiftet.

Mangel på Tyrosin?

Det er sjelden man har mangel på Tyrosin. Men selv om Tyrosin er en ikke-essensiell aminosyre, er kroppen avhengig av stivelse (!) for å kunne nyttiggjøre seg av Tyrosin (og lignende aminosyrer).

Ved problemer med fordøyelsen eller nyttiggjøring av kost/mat i mage/tarm, så kan produksjon av Tyrosin bli skadelidende, og dette kan påvirke produksjon av stoffskiftehormoner i kroppen.

NB! Når man snakker om stivelse her så hjelper det ikke å spise pasta og melprodukter, men stivelse som finnes i rotfrukter, som eksempel.

Andre hormoner som kan påvirke stoffskiftet

Stoffskiftet som er relatert til skjoldbruskkjertelen er ikke den eneste stoffskifteprosessen i kroppen, og hormonene som er relatert til skjoldbruskkjertelen er bare en håndfull av mange viktige hormoner i kroppen.
De aller aller fleste hormonene er avhengig av hverandre på en eller annen måte, og det samme med de forskjellige stoffskiftene.
For å nevne en kjapp ting: I prosessen ved konvertering av T4 til T3, til T2, til T1, så blir Calcitonin et sluttresultat. Calcitonin blir brukt i kalsiumstoffskiftet i kroppen, relatert til biskjoldkjertlene våre.